Zmień rozmiar tekstu



Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

Składanie pędnika.

Szukasz sprzętu, nie masz pewności czy jest dla Ciebie dobry? Jeśli tak, dobrze trafiłeś.

Składanie pędnika.

Postprzez stanleypl » 2 sty 2011, o 14:41

Cześć. Nazywam się Paweł, na desce już pływam troszeczkę, zawsze pływałem na cudzym sprzęcie. Postanowiłem skompletować sobie sprzęt, jednak jestem zielony w sprawach technicznych.

Posiadam deskę F2. Chcę do tego pędnik około 6m2, gdyż nie jestem dobrze pływającym, podstawowe ruchu na wodzie potrafię, plus szybkie rufki i sztagi.
Pomożecie? Pokażę Wam sprzęt który chcę złożyć i powiedzcie co myślicie. ;)

Żagiel jednego z forumowiczów : http://allegro.pl/north-sails-ice-5-7-mod-2007-i1387143139.html

Bom : http://allegro.pl/bom-north-sails-red-150-200-i1390050687.html

Maszt : http://www.easy-surfshop.pl/pi1/33.php?pr_id_s=16970&k_id=398

Paleta : http://www.easy-surfshop.pl/pi1/33.php?pr_id_s=17768&k_id=426

Stopa : http://www.easy-surfshop.pl/pi1/33.php?pr_id_s=17009&k_id=425

Pozdrawiam - Paweł.
stanleypl

-#0
 
Posty: 25
Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 21:56
Lokalizacja: Białystok

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez konrado » 2 sty 2011, o 14:50

wszystko ok z tym sprzętem powinno być dobre pokaż fotke jaką deske masz :)
Avatar użytkownika
konrado

-#5
 
Posty: 1004
Zdjęcia: 2
Dołączył(a): 5 sie 2009, o 20:22
Lokalizacja: Wągrowiec

Podziękowania:
Rozdane: 2
Otrzymane: 8

Postprzez stanleypl » 2 sty 2011, o 14:52

Aż wstyd się przyznać, bo to stara F2. F2 SunSet.

http://w175.wrzuta.pl/obraz/08SczUZpTXB/02012011209
stanleypl

-#0
 
Posty: 25
Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 21:56
Lokalizacja: Białystok

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez bastek » 2 sty 2011, o 14:59

paleta nie pasuje (chyba ze znajdziesz taką dużą kwadratową nakrętkę :P ).. f2 w tych deskach miało swój własny system mocowania na taki bolec...
Ale może ktoś ma jakiś patent na mocowanie do tego palety..?
Ostatnio edytowano 2 sty 2011, o 15:01 przez bastek, łącznie edytowano 1 raz
nie ryzykujesz nie jedziesz
bastek

-#4
 
Posty: 744
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 09:49
Lokalizacja: Łódź

Podziękowania:
Rozdane: 7
Otrzymane: 9
Wiek: 26

Postprzez robert666 » 2 sty 2011, o 14:59

stanleypl napisał(a):Aż wstyd się przyznać,

wstyd to kraść :-P
robert666

-#3
 
Posty: 280
Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 16:28
Lokalizacja: Lubuskie/Niesulice

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez stanleypl » 2 sty 2011, o 15:03

Wiem że paleta nie pasuje, mam możliwość dorobienia kwadratowej podkładki z trwałego materiału (metalu) wymiarowej na tę szparę. Wywiercenie oraz nagwintowanie otworu.

Wstyd, bo deska jest bardzo stara, przy Waszych nowszych :D
stanleypl

-#0
 
Posty: 25
Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 21:56
Lokalizacja: Białystok

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez konrado » 2 sty 2011, o 15:05

nie liczy się sprzęt lecz technika :)

http://www.youtube.com/watch?v=qT70O1eoHOk
Avatar użytkownika
konrado

-#5
 
Posty: 1004
Zdjęcia: 2
Dołączył(a): 5 sie 2009, o 20:22
Lokalizacja: Wągrowiec

Podziękowania:
Rozdane: 2
Otrzymane: 8

Postprzez stanleypl » 2 sty 2011, o 15:17

Hehehe napewno :)

Mam jeszcze jeden problem, kupiłem tę deskę ze statecznikiem, jednak lekko mówiąc nie pasuje on do niej.

Zdjęcie szpery. http://w904.wrzuta.pl/obraz/6eoG8lPMpQ5/02012011210

I tutaj jest miejsce na statecznik z bolcem poprzecznym, wkładanym w szperę. Czy da się przerobić mocowanie na np. statecznik wkręcany?
stanleypl

-#0
 
Posty: 25
Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 21:56
Lokalizacja: Białystok

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez kington » 2 sty 2011, o 15:36

Przeczytaj koniecznie to: http://www.hotis.pl/forum/viewtopic.php ... ht=w%F3zek
Tu masz jak poradzić sobie bez wózka :-)
Sandalacci!!!
Avatar użytkownika
kington

-#5
 
Posty: 941
Dołączył(a): 10 lut 2010, o 18:12
Lokalizacja: Wrocław/Nysa/Prudnik

Podziękowania:
Rozdane: 46
Otrzymane: 20
Wiek: 19

Postprzez kington » 2 sty 2011, o 15:38

I jeszcze w moim temacie kolega kiedyś to krótko streścił jak zrobić:
Moju napisał(a):Kiedyś popełniłem pewną przeróbkę, starego typu szynę przystosowałem do mocowania palety.
Wyrzuciłem wszystkie stare mechanizmy wstawiłem kawałek blachy nierdzewnej gr. 3 mm z otworem i przyspawaną nakrętką również nierdzewną M8 fotki poniżej :lol:
Sandalacci!!!
Avatar użytkownika
kington

-#5
 
Posty: 941
Dołączył(a): 10 lut 2010, o 18:12
Lokalizacja: Wrocław/Nysa/Prudnik

Podziękowania:
Rozdane: 46
Otrzymane: 20
Wiek: 19

Postprzez bastek » 2 sty 2011, o 15:47

Dokładnie, wystarczy na śruby lub przynitować płaskownik do obecnej szyny (nawet aluminiowy) z wyciętą szparą i będziesz maił regulacje :)
Ostatnio edytowano 2 sty 2011, o 16:13 przez bastek, łącznie edytowano 1 raz
nie ryzykujesz nie jedziesz
bastek

-#4
 
Posty: 744
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 09:49
Lokalizacja: Łódź

Podziękowania:
Rozdane: 7
Otrzymane: 9
Wiek: 26

Postprzez stanleypl » 2 sty 2011, o 15:54

Ale teraz mówicie o stateczniku czy mocowaniu palety? Bo nie zrozumiałem. :D
Obrazek Piszę poprawnie po polsku Obrazek
stanleypl

-#0
 
Posty: 25
Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 21:56
Lokalizacja: Białystok

Podziękowania:
Rozdane: 0
Otrzymane: 0

Postprzez kington » 2 sty 2011, o 16:07

o mocowaniu palety
Sandalacci!!!
Avatar użytkownika
kington

-#5
 
Posty: 941
Dołączył(a): 10 lut 2010, o 18:12
Lokalizacja: Wrocław/Nysa/Prudnik

Podziękowania:
Rozdane: 46
Otrzymane: 20
Wiek: 19

Postprzez bastek » 2 sty 2011, o 16:19

Skrzynia statecznik-owa to "US box".. zupełnie się nie opłaca tego przerabiać.. Najlepiej sprzedaj ten statecznik i kup odpowiedni.. Dla pewności zamieść zdjęcie statecznika :P
nie ryzykujesz nie jedziesz
bastek

-#4
 
Posty: 744
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 09:49
Lokalizacja: Łódź

Podziękowania:
Rozdane: 7
Otrzymane: 9
Wiek: 26

Postprzez Hypnonaish » 2 sty 2011, o 17:54

Jako że to mój żagiel to sie nie wypowiem aby nie być stroną :)

Co do masztu - pamietaj im lepszy maszt tym lepiej bedzie żagiel pracował , co to znaczy lepszy ??

Taki który ma co najmniej 50 % wegla lub wiecej :) , na forum czesto powtarzaną sprawą jest to aby pednik pracowła bdb to najlepsze jest połączenie tej samej firmy żagla jak i masztu

Cała reszta ok - palete koniecznie nową - natomiast przedłuzke możesz poszukać używaną - zawsze troche taniej :)
Ostatnio edytowano 3 sty 2011, o 00:48 przez Hypnonaish, łącznie edytowano 1 raz
Niech wiatr będzie z wami ...... :)
"Windsurfing in storm surf seperates the man from the boys" - Robby Naish
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Hypnonaish

-#instruktorWS6
 
Posty: 2495
Zdjęcia: 5
Dołączył(a): 15 sty 2009, o 00:14
Lokalizacja: Wrocław/London

Podziękowania:
Rozdane: 19
Otrzymane: 39
Wiek: 30

Następna strona

Powrót do Dobór sprzętu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości