Naxos-Cyklady
• Strona 1 z 1
Naxos-CykladyPrzez ostatnie 2 tygodnie lipca miałem przyjemnośc popływać na greckiej wyspie Naxos. Pływaliśmy na spocie zwanym Laguną koło miasta Naxos. Na 13 dni przez 10 wiało minimum 4-5 bf w tym przez 3 dni 5-7 bf, z tego 9 dni wiało od rana do popołudnia non stop, przeważnie koło 17tej nieco wiatr słabł. Miejsce składa sie z dwóch częsci, dosyć płytkiej zatoki (max 2m ale raczej 1-1,5m na 90% powierzchni) o szerokści 400 m i długości 1500 m ograniczonej cyplem, wyspą i podwodną rafą skalna co znacznie ogranicza zafalowanie. Miejsce jest reklamowane jako "płaska woda" niemniej przy 5 bf i wietrze od morza, który dominuje to jest to raczej "kartoflisko" z małą ale gęsto pracujacą falką. W rafie jest niewielka "przerwa" umożliwiająca wypłynięcie poza tzw lagunę a tam to już jest poważna fala i coś dla miłośników wave. Przy lagunie 2 wypożyczalnie oraz jedna na plaży (zwykle z falami) obok. Jest to świetne miejsce do nauki waterstartu, pływania w ślizgu czy też spraw związanych z falami, super róznież do pływania z bardzo dużymi prędkosciami. Jest to spot bardzo bezpieczny, "łatwy i przyjemny" w obsłudze. Wadą może być niezbyt imponujący rozmiar laguny co poniekąd rekompensuje kierunek wiatru - pływa się przeważnie w skos po jej długości, drugi minus to dosyć spora ilość windsurferów - niemniej też nie ma tragedi czy wielkiego tłoku na wodzie. Okolica bardzo przyjemna bo rzut beretem do miasteczka z masą knajp, nocnym życiem jak i fajnym starym miastem. Jesli kogoś coś więcej interesuje to służę informacjami.
To moja wycieczka
Do końcóweczki kawałeczka
Bardzo chętnie skorzystamy! Czy mógłbyś i chciałbyś zrobić nieco szerszą relację ze zdjęciami do umieszczenia na portalu? Podeślij proszę wszystko na maila do mnie (pawel@hotis.pl) to wstawię gdzie trzeba
![]() Nawiasem mówiąc chętnie bym się tam wybrał z rodzinka i deskami, skoro tak wieje! Pozdrawiam,
Pablo __________________________________________________________________ Na większość swoich pytań, odpowiedzi znajdziesz w artykułach na http://www.hotis.pl
jeszcze raz dziękuję
![]() Pozdrawiam,
Pablo __________________________________________________________________ Na większość swoich pytań, odpowiedzi znajdziesz w artykułach na http://www.hotis.pl
Proszę napisz jak najwięcej takich praktycznych rzeczy. Jak wygląda dojazd, transport sprzętu lub wypożyczanie? Jakie jest zakwaterowanie? Standard, odległość od plaży, koszty itp? Jak z wyżywieniem?
Z góry dzięki ![]() Qroofka
TabouRocket 135; Mistral SCORE 111; GUN Cannonball 7,5; Natural 6,6; Areotech AirX 5,2
Re: Naxos-CykladyWitam ! byłem na Naxos cały sierpień 2010 ,najpiękniejsza wyspa na cykladach, do zzatoki miałem z plaży Agios Prokopis ( swięty prokop ) z pięć minut nie więcej,bardzo dużo amtorów tego pieknego sportu ,przystępne ceny bo to wyspa dla Greków ,stosunkowo mało angoli ,troche francuzów,polecili mi ją znajomi Grecy ,którzy tam z resztą mieszkają całe lato,nieazapomniane wrażenia z jazdy po wyspie motocyklem ,terenówką mam,serpentyny ,przepaście ,fantastyczne w smaku owoce ,warzywa polecam wszystkim tą wyspę ,trzeba tylko wcześniej zarezerwować bilet na prom na samochód z Pireusu .będę próbował w 2012 ją odwiedzić ponownie ,może nawet spróbuje powalczyć w tej zatoce ,bo spodobało mi sie to jako kibicowi pozdrawiam hary
Re: Naxos-CykladyNaxos, Agios Georgios.
Osoby zainteresowane tym spotem zapraszam do opisu opracowanego przez Kubę Żółcika. Wg mnie świetna robota. Jeżeli ktoś zna jakiś fajny spot i chce opracować opis spotu - proszę o kontakt ![]()
• Strona 1 z 1